Lier | Asyl | Lobotomi |

Lobotomi, også omtalt som leukotomi, er en betegnelse for et nevrokirurgisk inngrep i hjernen. Formålet var å påvirke den menneskelige psyke ved å ødelegge forbindelsen mellom pannelappen og resten av hjernen. Det ble forventet at pasientene skulle bli mindre utagerende, oppleve mindre angst, og dermed fungere bedre sosialt. Inngrepet ble foretatt på pasienter med alvorlige psykiske lidelser, i hovedsak pasienter med schizofrenidiagnose.

Lobotomi ble introdusert av professor i nevrologi Egas Moniz (f. 1874) fra Portugal. Operative inngrep ble påbegynt i november 1935, først med injeksjon av alkohol i hjernens pannelapper, deretter med skjæreinstrumenter.

Kilde: Arkivverket Riksarkivet

9 kommentarer:

Charlotte - FO² sa...

Det er sykt hvordan de har holdt på med folk!

Rune (Bildebloggen) sa...

Skremmende lesning, men flotte illustrative bilder :)

Framed and Shot sa...

Fin serie! Liker hvordan du ikke viser ansiktet, dermed blir mer opp til betrakteren.
spennende!

Anne sa...

Det har vi da hørt om, også har en da sett "Gjøkeredet"... Skremmende, og med den teksten blir bildene litt små ekle de også selv om en bare vet det er litt kreativ lek med kamera .-))

Robin sa...

What a powerful series, it really captures the emotions of your text as well.

Dagrun sa...

Huff og skrekk og gru. Ja, det er helt utrolig hva de gjorde.

Så gøy dere har hatt det da. Jeg har vært borte noen dager og her ligger det jo hauger av flotte og inspirerende bilder.

ingrid sa...

Veldig kul collage Tanja! likte det øverst til venstre best tror jeg.. Nå fikk jeg lyst til å se Gjøkeredet!

Kine sa...

Fy søren så kult å sette sammen en collage av rullestol bildene.. Likte det veldig godt!

jess1 sa...

Disse bildene ble nesten litt ekle med den teksten,men en kjempeflott collage. Dere har helt klart fått til masse kule bilder fra dette stedet, sikkert både spennende og litt kreapy å være der å fotografere ;o)